Смартфон на Google Android? Нова операційна система

Смартфон на Google Android? Нова операційна система

Останнім часом у усіх на слуху нова розробка — Андроид. А що це, власне, таке? Ну, робот такий є, андроид. Що, роботи стали розміром з телефон? Типу "кишеньковий робот"?

Давайте спробуємо розібратися. Спершу дамо відповідь на питання, а що це, власне, це таке. Андроид(Android) — це операційна система(ОС).


Windows, Linux, MacOS — якщо ви знаєте, що на комп'ютері є щось з перерахованого, значить, ви знаєте, що таке операційна система. Це набір програм для забезпечення роботи пристрою і взаємодії з вами. Якщо говорити про найвідомішу — Windows, то кнопочка "Пуск", шпалери на робочому столі, значки, годинник в правому нижньому кутку — це усе атрибутика операційної системи, що полегшує спілкування до комп'ютером.

Так от, Android — це теж операційна система, але на даний момент розробники позиціонують її для мобільних пристроїв, таких як смартфони і комунікаторів, а також планшетні комп'ютери.

Думаю, стало зрозуміло, що це. Тепер давайте подивимося, чим вона унікальна і чим хороша/погана.

Своєрідна риса — можливість прив'язки телефону до аккаунта на поштовому сервісі Google. Тобто багато функцій стають продовженням поштового сервісу. Наприклад, контакти можна зберігати прямо в поштовій скриньці — адреси поштові і електронні, телефони, явки, паролі і т. п. І в той же час ваш пристрій з Андроидом на борту дозволить працювати з цими даними, немов вони знаходяться в списку контактів на вашому телефоні або на вашій сим-карте.

Комусь це плюс, комусь мінус, особисто для мене це виявилося дуже зручним сервісом. Для параноїків цю можливість, природно, можна відключити.

Далі. Телефон(планшетник, смартфон — неважливо, нехай буде телефон) вас попереджатиме про нові листи, дозволить вам швидко на них відповідати або ж видаляти, причому додаткові налаштування не буде потрібно — потрібно усього лише ввести ім'я, під яким ви зареєстровані на Google, і пароль. Також буде доступний список завдань, який ви ведете на поштовому аккаунті.

Із зручних моментів варто виділити і пошук — прямо на робочому столі або в межах одного клика(чи натиснення однієї кнопки) є поле для введення запиту — телефон сам відправить його на сервера пошукової машини і видасть усі результати, начебто ви шукали, зайшовши на веб-сторіночку пошуку. Доступний і голосовий пошук — той самий, який зараз щосили рекламується по ТБ: говоримо те, що потрібно знайти. Не завжди спрацьовує точно, помилки в розпізнаванні, звичайно, є, але якщо запит довгий, то промовити і виправити набагато простіше, ніж вводити все вручну.

Можливо, це не всім зручно, але саме така інтеграція з сервісами Google і виділяє Android серед інших.


Це, звичайно, не повний список інтегрованих можливостей пошукового гіганта, я постарався охопити найбільш використовувані.

Також є можливості установки і налаштування додаткових сервісів — наприклад, чат, погода, трансляція каналів новин і множина інших цікавих і не дуже віщою можуть за бажання відображатися прямо на одному з робочих столів.

Ну, а якщо вам не потрібні усі ці сервіси, а просто потрібний телефон або комп'ютер? Так само, як і на пристрої з іншими ОС, на Android можна встановити програми, які вам потрібні для роботи і відпочинку. Наприклад, можна поставити програми для спілкування в чатах або інтернет-пейджери типу Jabber, Mail.Ru Агент або ICQ. Або ж поштову програму. Потрібні програми для друку документів — будь ласка! Звичних Word і Excel доки я не бачив, але є безліч аналогів, які, можливо, вам здадуться навіть зручнішими.

І звичайно ж, куди без них — ігри! На будь-який смак і колір — логічні, аркади, стратегії — загалом, будь-хто знайде для себе варіанти за смаком!

Не забули розробники і про мультимедійну складову — проглянути кіно або фотографії, прослухати музику — декілька передвстановлених програм вам в цьому допоможуть. Є і інші — наприклад, нещодавно випущена програма WinAmp для Андроида, яку багато хто знає і любить. Все як на звичайному комп'ютері — кому який плеєр подобається. Те ж торкається і фотографій — програм для перегляду велика кількість.

Це все добре, скажете ви, а де знайти і як встановити потрібні мені програми? Я і на домашньому комп'ютері в рідній Windows майже нічого не ставлю, а тут взагалі — Android якийсь.

Тут розробники не стали нічого вигадувати, а пішли по тому ж шляху, що і інші розробники ОС — створили спеціальну програму, яка сама перевіряє списки доступних програм і виводить на екрані. Називається Android Market. Хто знайомий з продукцією компанії Apple — дуже схоже на AppStore, а якщо Ви прибічник Nokia — тоді напевно знаєте Ovi.

Запускаєте програму, вибираєте, що вам потрібно, — програми або ігри, потім вибираєте категорію(наприклад, програми для бізнесу), вказуєте, платні або безкоштовні вам потрібні, і далі просто перегортаєте список. Сподобалася програма — натискаєте "Встановити", через якийсь час програма завантажиться на ваш пристрій і буде автоматично встановлена, про що ваш телефон або комп'ютер негайно вас повідомить.


Огляд платформи можна продовжувати ще довго. Але я не буду зараз цього робити, оскільки мета статті трохи інша. Давайте тепер підведемо підсумки.

Android — це операційна система, яка краще всього підійде тим, хто використовує сервіси пошукової системи Google, наприклад пошту, контакти, і шукає через цю пошукову систему. У іншому — я не думаю, що ви помітите особливо сильну різницю між різними системами, тому що більшості необхідно, щоб "гаджет" просто працював і виконував свої функції — подзвонити, проглянути пару-трійку сторінок в Інеті на бігу, прийняти/відправити повідомлення.

Так що варто або не варто вибирати пристрій, де зображений R2D2 з кінофільму "Зоряні війни", — складно дати однозначну відповідь. Але спробувати варто, раптом сподобається.

В якості посткриптума — чому інтегровано саме з Google, а не, приміром, з Rambler? Тому що саме ця компанія розробила Android, ось і прив'язала до своїх сервісів.


Надрукувати